Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Axa prioritară nr. 6 – Educație și competențe
Prioritatea de investiții – 10.iii. Îmbunătățirea accesului egal la învățarea pe tot parcursul vieții pentru toate grupurile de vârstă într-un cadru formal, non-formal sau informal, actualizarea cunoștințelor, a aptitudinilor și a competențelor forței de muncă și promovarea unor căi de învățare flexibile, inclusiv prin orientare profesională și prin validarea competențelor dobândite
Obiectiv Specific. 6.12. – Creșterea participării la programele de formare profesională continuă, cu accent pe acei adulți, cu un nivel scăzut de calificare și persoanele cu vârsta de peste 40 ani, din zone rurale defavorizate, inclusiv prin recunoașterea și certificarea rezultatelor învățării dobândite în contexte non-formale și informale
Titlul proiectului: “Creșterea participării la programele de formare profesională continuă a persoanelor angajate din Regiunea Sud-Vest Oltenia”
Contract: POCU/726/6/12/134938
Raport privind diseminarea rezultatelor obtinute in cadrul proiectului
“Creșterea participării la programele de formare profesională continuă a persoanelor angajate din Regiunea Sud-Vest Oltenia”, POCU/726/6/12/134938
PROIECTUL
Centru European pentru Promovarea și Integrarea Romilor (CEPIR) a derulat în perioada februarie 2021-ianuarie 2023, proiectul ”Creșterea participării la programele de formare profesională continuă a persoanelor angajate din Regiunea Sud-Vest Oltenia”, POCU/726/6/12/134938.
Scopul proiectului a fost creșterea participării la programe de Formare Profesională Continuă, corelate cu nevoile pieței muncii, inclusiv prin recunoașterea și certificarea rezultatelor învățării dobândite în contexte non-formale și informale, pentru 552 de persoane din grupul țintă al proiectului, din categoria persoanelor angajate (inclusiv PFA și întreprinderi individuale), cu domiciliul/reședinta in Regiunea Sud-Vest Oltenia și cu vârsta între 25 de ani și 65 de ani.
Obiectivele specifice ale proiectului:
OS1. Încurajarea participării la programele de Formare Profesională Continuă, prin acțiuni de informare, consiliere profesională și orientare în carieră, pentru un grup țintă format din 552 de persoane, cu accent pe acei adulți cu un nivel scăzut de calificare, cu varsta de peste 40 ani sau din zone rurale defavorizate.
OS2. Creșterea participării la programele de Formare Profesională Continuă și îmbunătățirea abilităților de bază și transversale, atât profesionale, cât și non-profesionale, precum și a competențelor antreprenoriale, prin participarea a 538 persoane din grupul țintă al proiectului la programe de Formare Profesionala Continuă.
OS3. Creșterea participării la programele de Formare Profesională Continuă prin evaluarea, validarea și certificarea competențelor obținute pe căi non-formale sau informale, prin participarea a 14 persoane din grupul țintă al proiectului la certificarea competențelor obtinuțe pe căi non-formale sau informale.
OS4. Promovarea participării la programele de Formare Profesională Continuă, cu accent pe acei adulți, cu un nivel scăzut de calificare și persoanele cu vârsta de peste 40 ani, din zone rurale defavorizate, inclusiv prin recunoașterea și certificarea rezultatelor învățării dobândite în contexte non-formale și informale, prin organizarea unei campanii de informare și conștientizare pentru promovarea importanței formării profesionale și a participării la programele de Formare Profesională Continuă.
Proiectul a cuprins acțiuni de promovare și încurajare pentru participarea adulților la activități de învățare pe tot parcursul vieții, atat în context formal cât și non-formal sau informal, prin informarea și consilierea profesională și orientarea în carieră a adulților angajati, inclusiv PFA și intreprinderi individuale, și organizarea și derularea de programe de formare profesionala a adulților – de inițiere, calificare sau specializare, cu scopul de a îmbunătății abilitățile și competențele profesionale sau non-profesionale, de baza sau transfersale, pentru ocuparea durabilă și performantă a locurilor de muncă. De asemenea, proiectul a cuprins acțiuni de evaluare, recunoaștere și validare a rezultatelor învățării dobândite în context non-formal și informal, având ca rezultat certificarea autorizată a competențelor dobândite în context non-formal și/sau informal.
Dobândirea de noi abilități și competențe sau îmbunătățirea abilităților și competențelor profesionale sau non-profesionale, de baza sau transfersale pentru grupul țintă al proiectului, s-a realizat în corelare cu cerințele și tendințele pieței muncii și cu consultarea membrilor grupului țintă și a operatorilor economici din zonă. Aria de identificare a grupului țintă si a operatorilor economici a cuprins judetele Dolj, Vâlcea, Gorj și Olt din Regiunea Sud-Vest Oltenia.
REZULTATELE PROIECTULUI
Rezultatele previzionate in cadrul proiectului au fost:
- 552 persoane informate și conștientizate privind participarea la programele de Formare Profesională Continuă;
- 552 persoane identificate și înregistrate în grupul țintă al proiectului care beneficiază de sprijin pentru participarea la programele de Formare Profesională Continuă;
- 552 de persoane care beneficiază de servicii de informare si consiliere profesională și orientare în carieră;
- 296 de persoane care beneficiază de cursuri de formare profesională;
- 78 de persoane care beneficiază de cursuri de inițiere pentru dobândirea competențelor TIC;
- 48 de persoane care beneficiaza de cursuri de comunicare in limba engleza;
- 40 de persoane care beneficaza de cursuri de specializare pentru dobandirea de competente antreprenoriale;
- 76 de persoane care beneficiaza de cursuri de specializare in comunicare si relatii publice;
- 14 persoane care beneficiaza de validarea si certificarea compet. dobandite in mod non-formal si informal;
- 452 de persoane certificate urmare a sprijinului acordat (care obțin un certificat de calificare profesională/specializare);
- 292 de persoane cu statut îmbunătățit în câmpul muncii.
Rezultatele obtinute la finalizarea proiectului au fost:
- 674 persoane informate și conștientizate privind participarea la programele de Formare Profesională Continuă;
- 674 persoane identificate și înregistrate în grupul țintă al proiectului care beneficiază de sprijin pentru participarea la programele de Formare Profesională Continuă;
- 674 de persoane care beneficiază de servicii de informare si consiliere profesională și orientare în carieră;
- 335 de persoane care beneficiază de cursuri de formare profesională;
- 77 de persoane care beneficiază de cursuri de inițiere pentru dobândirea competențelor TIC;
- 46 de persoane care beneficiaza de cursuri de comunicare in limba engleza;
- 62 de persoane care beneficaza de cursuri de specializare pentru dobandirea de competente antreprenoriale;
- 64 de persoane care beneficiaza de cursuri de specializare in comunicare si relatii publice;
- 15 persoane care beneficiaza de validarea si certificarea compet. dobandite in mod non-formal si informal;
- 555 de persoane certificate urmare a sprijinului acordat (care obțin un certificat de calificare profesională/specializare);
- 251 de persoane cu statut îmbunătățit în câmpul muncii.
Rezultatele proiectului produc efecte pozitive asupra situației pe piața muncii a membrilor grupului țintă al proiectului, in sensul creșterii și îmbunătățirii abilităților și competențelor profesionale sau non-profesionale, adaptarea acestora la nevoile și tendințele pieței muncii, precum și trecerea pe o treapta superioara de calificare profesionala, ducând la îmbunătățirea statutului în câmpul muncii și implict, la ocupare durabilă și performantă a locurilor de muncă.
ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI
Activitatile proiectului au fost definite si structurate în vederea realizarii obiectivelor si rezultatelor propuse prin proiect:
- Organizarea campaniei de informare si constientizare pentru promovarea importantei formarii profesionale si participarii la programele de FPC in judetele Dolj, Gorj, Valcea si Olt.
- Identificarea si inregistrarea grupului tinta din judetele Dolj, Gorj, Valcea si Olt pentru participarea la activitatile proiectului si monitorizarea si mentinerea grupului tinta in activitatile proiectului.
- Furnizarea serviciilor de infomare si consiliere profesionala si orientare in cariera pentru 552 de persoane din grupul tinta al proiectului in vederea incurajarii participarii la programele de FPC.
- Organizarea programelor de formare – calificare profesionala pentru 296 de persoane din grupul tinta al proiectului.
- Organizarea programelor de formare – initiere pentru cresterea competentelor in domeniul TIC pentru 78 de persoane din grupul tinta al proiectului.
- Organizarea programelor de formare in domeniile de competente cheie (de baza) – comunicare in limbi straine, pentru 48 de persoane din grupul tinta al proiectului.
- Organizarea programelor de formare in domeniile de competente cheie (de baza) – competente antreprenoriale, pentru 40 de persoane din grupul tinta al proiectului.
- Organizarea programelor de formare in domeniile de competente cheie (de baza) – relatii publice si comunicare, pentru 76 de persoane din grupul tinta al proiectului.
- Organizarea procedurii pentru evaluarea si certificarea competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale pentru un numar de 14 persoane din grupul tinta al proiectului.
INFORMARE ȘI PUBLICITATE
Informarea si publicitatea proiectului a avut ca scop diseminarea activitatilor si obiectivelor proiectului, a rezultatelor obtinute prin implementarea proiectului, dar si in vederea asigurarii de vizibilitate a finantarii proiectului (in cadrul evenimentelor de lansare si finalizare a proiectului, comunicate de presa, materiale tiparite, materiale video si pawerpoint, site-ul proiectului, diseminare in mediu online).
Informarea si publicitatea proiectului s-a realizat atat prin distribuirea materialelor publicitare si informative (pliante, afise, flayere) in randul membrilor comunitatilor din localitatile de implementare a proiectului, cat si prin publicarea acestora in mediul online (site www.formareangajati.centruleuropean.ro si pagina de facebook https://ro-ro.facebook.com/CEPIR-723598110983712/), unde au fost postate informatii relevante privind evolutia proiectului si desfasurarea principalelor evenimente, care, fiind accesibile publicului larg, asigura vizibilitate la nivel national, atingandu-se astfel obiectivul de diseminare a informatiilor referitoare la proiect in vederea multiplicarii rezultatelor proiectului.
Organizarea cursurilor de calificare profesionala a fost puternic mediatizata prin distribuirea de materiale tiparite si prin publicarea acestora in mediul online.
CURSURILE DE FORMARE
La selectarea cursurilor de calificare profesionala, Asociatia CEPIR – furnizor autorizat de formare profesionala, a avut in vedere satisfacerea nevoilor de formare ale angajatorului si constrangerile de timp, financiare si de productie ale angajatorului, dar si interesele si nevoile angajatilor, corelat cu tendintele de cerere de pe piata muncii.
La cursurile de calificare profesională organizate in cadrul proiectului au participat 335 de persoane din grupul tinta al proiectului, dintre cele 335 de persoane inscrise la cursurile de calificare profesionala, 296 au absolvit cursul si au obtinut un certificat de calificare profesionala in meseriile:
- Cofetar-Patiser, curs organizat in localitatea Balcesti, judetul Vâlcea: s-au inscris 41 persoane, obtinand certificatul de calificare 34 de persoane;
- Dulgher-Tamplar-Parchetar, curs organizat in Craiova si Segarcea, judetul Dolj: s-au inscris 137 persoane, obtinand certificatul de calificare 125 de persoane;
- Zugrav-Tapetar-Ipsosar-Vopsitor, curs organizat in Craiova si Segarcea, judetul Dolj: s-au inscris 130 persoane, obtinand certificatul de calificare 113 persoane;
- Confectionar-Tricoter, curs organizat in Craiova, judetul Dolj: s-au inscris 27 de persoane, obtinand certificatul de calificare 24 de persoane.
La cursurile de initiere/specializare organizate in cadrul proiectului au participat 249 de persoane, dintre care 244 au obtinut certificatul de absolvire al cursului:
- curs initiere dobandire competente TIC: Operator introducere validare si prelucrare date: s-au inscris 77 persoane, obtinand certificatul de absolvire 77 persoane;
- curs initiere Competente de comunicare in limba engleza: s-au inscris 46 de persoane, obtinand certificatul de absolvire 46 persoane;
- curs specializare Competente antreprenoriale: s-au inscris 62 de persoane, obtinand certificatul de absolvire 57 persoane;
- curs specializare Asistent relatii publice si comunicare: s-au inscris 64 de persoane, obtinand certificatul de absolvire 64 persoane.
La numarul persoanelor certificate in urma absolvirii cursurilor de calificare profesioanla si de initiere/specializate, s-a adaugat si numarul persoanelor care au obtinut un certificat de calificare profesionala in urma evaluarii si certificarii competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale – non-formare si/sau informale (15 persoane), numarul total de persoane certificate – care au obtinut un certificat de calificare profesioanla/absolvire fiind de 555 de persoane.
Asociatia Cepir, ca furnizor autorizat de formare profesionala, dupa finalizarea proiectului, continua pregatirea si organizarea de cursuri de calificare profesionala in ocupatii adaptate la solicitarile de pe piata muncii, pentru care are intocmita o baza de date cu solicitanti pentru dobandirea si dezvoltarea de competente profesionale prin cursuri de calificare/recalificare profesionala.
Programele de formare furnizate sunt actualizate/îmbunatatite pentru a raspunde nevoilor pietei muncii, prin adaptare la noi tehnologii si schimbarile survenite pe piata muncii. Sunt identificate competentele solicitate de angajatori si autorizate programe de formare care sa se adreseze nevoilor reale solicitate pe piata muncii.
Asociatia Cepir a avut in vedere accesarea altor finantari, astfel incat sa aplice masurile de ocupare implementate in cadrul proiectului si catre alte grupuri tinta, cu alte localizari, prin care sa beneficieze de masuri de ocupare pe piata muncii.
Asociatia Cepir a transferat astfel expertiza si experienta dobandita pe parcursul proiectului, in implementarea altor proiecte cu finantare europena. In acest sens, Asociatia Cepir a accesat noi finantari nerambursabile:
- „Imbunatatirea nivelului de competente si cresterea ocuparii tinerilor NEETs din judetul Dolj”, POCU/908/1/3/150503;
- ”Sprijin acordat studentilor antreprenori”, POCU/829/6/13/140140;
- ”Formarea profesională viitor pentru angajare”, POCU/991/1/3/154359;
- ”Creșterea gradului de ocupare a șomerilor și persoanelor inactive din județul Dolj”, POCU/1080/3/16/157171.