PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020
Axa prioritară nr. 6 – Educație și competențe
Prioritatea de investiții – 10.iii. Îmbunătățirea accesului egal la învățarea pe tot parcursul vieții pentru toate grupurile de vârstă într-un cadru formal, non-formal sau informal, actualizarea cunoștințelor, a aptitudinilor și a competențelor forței de muncă și promovarea unor căi de învățare flexibile, inclusiv prin orientare profesională și prin validarea competențelor dobândite
Obiectiv Specific.6.12. – Creșterea participării la programele de formare profesională continuă, cu accent pe acei adulți, cu un nivel scăzut de calificare și persoanele cu vârsta de peste 40 ani, din zone rurale defavorizate, inclusiv prin recunoașterea și certificarea rezultatelor învățării dobândite în contexte non-formale și informale
Titlu proiect: Cresterea participarii la programele de formare profesionala continua a persoanelor angajate din regiunea Sud-Vest Oltenia
POCU/726/6/12/134938
Grupul tinta al proiectului este format din 552 de persoane din categoria persoanelor angajate (inclusiv PFA si intreprinderi individuale), cu domiciliul/resedinta in Regiunea Sud-Vest Oltenia si cu varsta intre 25 de ani si 65 de ani.
Includerea grupului tinta in programele de Formare Profesionala Continua se face tinand cont atat de necesarul de calificare sau specializare ale angajatorilor, de solicitarile si tendintele de pe piata muncii, pentru asigurarea unei ocupari durabile a locurilor de munca, cat si de nevoile, abilitatile, competentele si interesele membrilor grupului tinta al proiectului.
Structura numerica a grupului tinta:
– 552 de angajati identificati si inregistrati in grupul tinta al proiectului;
– 538 de angajati care participa al programe FPC, dintre care: 296 participa al programe de calificare profesionala, 78 participa la cursuri de initiere pentru dobandirea competentelor TIC, 48 participa la cursuri de initiere de comunicare in limbi straine, 40 participa la cursuri de specializare pentru dobandirea de competente antreprenoriale si 76 participa la de specializare in comunicare si relatii publice;
– 14 angajati participa la evaluarea, validarea si certificarea competentelor dobandite in mod non-formal sau informal.
La identificarea si inregistrarea grupului tinta al proiectului se va avea in vedere ca:
– 172 angajati care beneficiaza de sprijin la FPC, sa faca parte dintre acei adulți, cu un nivel scăzut de calificare, cu varsta de peste 40 ani sau din zone rurale defavorizate (reprezentand 31,16% din totalul grupului tinta al proiectului).
– 452 de angajati certificati in competente in cadrul programelor de FPC (reprezentand 81,88% din totalul grupului tinta al proiectului).
– 292 de angajati care isi imbunatatesc statutul in campul muncii ca urmare a sprijinului primit prin participarea la programele de FPC (reprezentand 52,89% din totalul grupului tinta al proiectului).
– 57 de angajati care beneficiaza de studii/formare dupa incetarea calitatii de participant in proiect (reprezentand 10,32% din totalul grupului tinta al proiectului).